Mimarlık Doktora Programı

Sorularınız herhangi bir ücret alınmadan, doğrudan ilgili kuruma yönlendirilecektir Beykent Üniversitesi - Şişli-Ayazağa Yerleşkesi

Iteği göndermek için Gizlilik politikasını kabul etmelisiniz

Hakkında yorumlar Mimarlık Doktora Programı - Kurumda - Şişli - İstanbul

  • Program tanımları
    T .C. Beykent Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü “Mimarlik Doktora Programi” mimarlik alaninda bilimsel arastirma yapmak isteyen   mimarlikta yüksek lisans çalismasini tamamlamis, mimarlik lisans diplomasina sahip mimarlara ve yüksek lisans çalismasini tamamlamis insaat mühendislerine yöneliktir.      

    Üniversiteler, bilimsel gelismeleri yakindan izleyen, arastirma yapan, toplumu aydinlatan ve çagdas dünya ile bütünlestiren, teknolojik gelismeleri faydaya dönüstüren kurumlardir. Enstitü bünyesindeki doktora programlari, bilimsel arastirmalarin gerçeklestirildigi ve yeni bilginin üretildigi programlar olarak üniversitelerin bu temel islevlerinin yerine getirilmesine katkida bulunur.
     
    Insa edilmis çevrenin olumlu yönde degisiminde teknolojik gelismelerin, bilimsel arastirmalarin etkin rolü tartisilmazdir. Bilimsel arastirmalarin ise kuram ve gözlem üzerine temellendigi açiktir. Tahminler, varsayimlar, hipotezler demek olan kuramsal temel, gerçek dünyayi yakalamamizi sagladigi gibi onu dönüstürme gücünü de vermektedir. Bu baglamda mimarligin gerçekle kurdugu iliskinin yapisini, yanlizca analitik degil felsefi düsünce, diyalektik olusturmaktadir. Bu nedenle, mimarlik kuramlari analitik düsünce sisteminin yanisira diyalektik düsünceyi de kapsamaktadir. Bu baglamda doktora programinda mimarlik alaninda arastirma yapmak isteyenler, hem mimarlik düsüncesinin diyalektik temelli kuramlari üzerine odaklanan alan arastirmalarina hem de analitik çalismalarin sonucunda ulasilabilen kuramsal   bir çerçevenin üretimine yönlendirilmektedir. 

    Ders İçerikleri

    Zorunlu Dersler

    Tarihi Binalarda Yapısal Problemler ve Deprem
    Amaç, tarihi binalarda yapisal özellikler incelenerek, zaman boyutunda, dis etkenler ile ortaya çikan bozulmalarin  tespiti ve çözüm önerileri üzerine  yeniden düsünmektir. Arastirma ve çözüm önerileri için Istanbul bir kent laboratuvari olarak kullanilacak, örnekler Istanbul’dan seçilecektir. Büyük depremlerin ikiyüzelli yilda bir bu kente büyük zararlar verdigi düsünüldügünde tarihi yapilarin davranis biçimlerini incelemek daha da önem kazanmaktadir. Yapisal olarak problemlerin ortaya konusu, sorunlarin dogru tespiti bu konudaki arastirmalarin derinligi ile mümkün görülmektedir.   Bu ders kapsaminda sorun tespitlerinin yaninda  yapilan uygulamalara elestirel bakislarin gelistirilmesi hedeflenmektedir.

    Estetik Duyarlılık Etik Sorumluluk    
    Mimari çevrenin algilanmasi ve tasarlanmasi için gerekli bilgi birikiminin ve davranis esgüdümünün saglanmasinda estetik duyarliligin etik sorumluluk ile iliskisini kavramak; sezgisel kavrayis, elestirel düsünme biçimlerini fenomenolojik okumalar, çagdas düsünürlerin metinleri isiginda tartismak; imgenin gücünün ve pazar ekonomisinin yönlendirdigi günümüz görsel dünyasinda estetik adina kötü taklit mimarlik uygulamalarina karsi duracak estetik duyarlilik ile etik sorumluluk esgüdümü saglayacak farkindalik kazandirmak; özellikle tarihi çevrenin katmanli yapisini okuyabilme, yeni müdahalelerin nasil olabilecegine dair bir farkindalik gelistirmek;  aura, köken, metafor, yer duygusu gibi kavramlarin mimarlikta ve diger sanat yapitlarindaki yansimalarini estetik duyarlilik ile yakalama etik sorumluluk ile “yeni” olana dönüstürme becerisi kazanmak; çagdas düsünürlerin sanat yapitlari üzerinden gelistirdikleri argümanlar ve söz konusu kavramlar üzerinden mimarligi yeniden düsünmektir.

    Mimari Tasarım Sorunları

    Dönüsüm, yenileme, sürdürülebilirlik ve mekansal kalite baglaminda mimari tasarim sorunlari. Kent yasayan bir organizma olarak düsünüldügünde degisim ve dönüsümün bunun dogal isleyisinin bir parçasi oldugu söylenebilir. Kentsel baglamda dönüsemeyen noktalar zaman zaman açiga çikmaktadir. Bu noktalarin kentin gündelik yasamina yeniden döndürülmesi ancak disaridan müdahale ile mümkün olabilmektedir. Bu müdahaleler, planlama ve mimari çözüm önerileri olarak karsimiza çikmaktadir. Baslangiçta bir çeper problemi olarak karsimiza çikan bu sorun kent merkezlerinde de karsimiza çikmaktadir. Bu noktalarin atlanarak kentin büyümesi beraberinde merkezlerin bosalmasi sorununu üretmistir. Ders, bu noktalar üzerine yogunlasarak, getirilen çözüm örneklerine elestirel  yaklasmayi ve mimari tasarimin sorumluluklarinda çözüm önerilerini tartismayi  hedeflemektedir.

    Ögrenci Yüksek Lisans Programinda yer alan zorunlu veseçmeli derslerden seçim yapabilir. Doktora programinda zorunlu ders yükü yedi olarak belirlenmistir.

    Seçmeli Dersler

    Mekanin Tanimlanmasi

    Ders, tarih içinde mimari mekana genel bir bakis çerçevesi çizerek, mekani kavrama ve  degerlendirme anlayisi olusturmayi amaçlamaktadir.                          

    Bina  Morfolojisi
    Ders, tarihte sehir morfolojisinin gelisiminin genel bir çerçevesini çizerek; tipolojiler ve yapi tipleri ile ilgili bir öngörü olusturmayi amaçlamaktadir.

    Yapim Teknolojisi                                                                                      
    Dersin kapsamina, genel anlamda yapi üretimi alaninda olusan teknolojik degisikliklerin getirdigi yeni kavram  ve gelismeler; ahsap, çelik, cam, kompozit malzemelerin özellikleri ve sinirlamalari; üretim, yapim ve test  teknolojileri; hazir yapi elemanlarinin monte edilmesi, birlesme ve toleranslari; hizla gelisen teknolojiler, buluslar ve teknoloji transferi; enerji, bina örtü sistemleri, çati duvar örtüleri, kaplama,  giydirme, cam teknolojileri, vb. konular girmektedir.

    Yapinin Termal Performansi ve Yalitim Teknolojisi
    Binalarda isi transferinin esaslarina, temel prensiplerine ve basitlestirilmis analitik islemlere giris. Yapi malzemelerinin termal özellikleri, iletkenlik, isi transferi modelleri, kondüksiyon, konveksiyon, radyasyon, opak bilesenlerde ve camda isi akisi, sol-air prensipleri, denge durumunda isi transferi, periyodik isi transferinin basit islemleri ve bina kabugunun termal yalitim teknolojisi bu derste ele alinan konulardir.

    Günes Enerjisi ve Edilgin Tasarim
    Ders, solar geçirgenligin belirlenmesi, gün isiginin gölgelenmesi ile solar isitma kontrolü, yönlendirme ve insaat, binalarin enerji gereksinmelerine bagli olarak saglanabilecek solar enerji miktari ve enerjiyi toplama, depolama ve kullanma yöntemleri; günes enerjisi sistemlerinin ve edilgin tasarim ilkelerinin kullanisliligi ve ekonomisi konularinin kapsar.

    Yapi Malzemeleri ve Bilesenleri

    Yapi malzemelerinin, birlesik malzemelerin ve bilesenlerin fiziksel, fonksiyonel ve performansa iliskin özelliklerinin sistematik analizi. Üretim, yapida kullanim; özellikle kullanim performanslari için tercih edilen malzemelerin test edilmesi; pratik kullanimda malzemelerin performans özelliklerinin degerlendirilmesi.

    Çevre Düzenlemesi ve Tasarimi
    Çevre planlama ve tasarimina iliskin kavram, prensip, standart ve yöntemler; çevre planlama ve tasariminda tarihsel yaklasim; çagdas kapsam ve karmasiklik; fiziksel çevre ve bilesenleri; arazinin biçimi, dogal ve insan yapisi elemanlarin organizasyonu; tasarim ve çevre kosullarinin iliskisi; tasarim prosedürleri; aktiviteler, dolasim, birimler, servisler, görsellik, bitkilendirme ve diger detaylar. Ders, workshop çalismalariyla desteklenmektedir.

    Modern ve Post-Modern Mimarlik Konulari
    Ders, belirli mimarlar ve projeler araciligiyla, modernizm ve post-modernizemle ilintili polemiklerin, post-modern döneme iliskin mimarlik konularinin tartisilmasini amaçlamaktadir.

    Bilgisayar Destekli Mimari Arastirma
    Arastirma yöntemlerine yönelik problem tanimlama, probleme uygun hipotez kurma ve test etme süreci anlatilacak. Mimarlik alaninda kullanilan bilgisayar programlari tanitilacak. Proje alanlarinda yapilan analitik etüt bilgilerinin bilgisayar programlarina nasil aktarildigi islenecektir.

    Çevre Psikolojisi

    Mimarlik insa edilmis çevrenin temel belirleyicisidir. Mimarlik hem toplum ve kültürel yapinin sentezinin hemde bu yapidaki degisimin göstergesidir. Bu yönü ile mimarlik,  çevre, toplum ve insandan etkilenir ve toplumu etkiler. Bu etkilesim çerçevesinde çevre psikolojisi, mekanin insan psikolojisi üzerine etkilerinin incelenmesini, çevrenin algilanmasi ve degerlendirilmesini ve toplumsal yapinin temel özellikleri ve mekan ile iliskilerini konu edinmektedir.

    Dayaniklilik, Bozulma ve Hasar
    Yapi malzemelerinin dayanikliligi ve dayaniklilik testi. Yaygin kullanimi olan yapi malzemelerinde; metaller, beton, tugla, alçi, cam, plastikler üzerinde korozyon, isi, nem ve yagmursuyu etkileri, çiçeklenme vb. bozulmalar.

    Yapim Sistemleri Entegrasyonu
    Ders,  pasif ve aktif yapi alt-sistemlerin  entegrasyonu ile ilgili kuramsal ders ve derse bagli  uygulama çalismasindan olusmaktadir. Proje; yapi sistemi performansinin bütünü ile olan iliskisini de göz önünde bulundurarak, bir yapi elemaninin, strüktürün ya da servis sistemlerinin tam entegrasyonu ya da farkli yapi tiplerinde enerji korumasi, enerji kullanimi arastirmalari gibi kismi entegrasyon biçiminde olabilir. Örgenci kendi ilgi alanina yönelik bir inceleme yürütebilir. Ders sonunda, ögrenci ‘amaç, kullanilan metodoloji ve sonuçlarin degerlendirilmesini’ içeren bir rapor sunar ve sinava girer.

    Endüstrilesmis Yapim Sistemleri

    Yapida endüstrilesme kavrami, malzemeler, üretim, tasima,montaj ve insaat tekniklerinin bu çerçevede ele alinmasi. Baslica endüstriyel yapi sistemleri olan hafif ve agir prefabrike sistemlerin analiz ve degerlendirilmesi. Hafif strüktürlü ve hafif elemanlardan olusmus endüstriyel yapilarda dis kabugun strüktüre entegre edilmesi gibi bina alt sistemlerinin yapiya entegrasyonu.

    Yapim Ekonomisi
    Proje düzeyinde yapi ekonomisi kavram ve prensipleri. Yapi ekonomisine iliskin verilerin sunusu: brifing, tasarim ve yapi maliyetleri üzerindeki etkenler ve farkli yaklasimlar. Ön proje, yapim ve kullanim asamalari boyunca isletme giderlerine yaklasim. Bütçe planlamasi ve kontrolü teknikleri ve farkli yöntemlerinin incelenmesi. Proje bütçesi, maliyet tahmini teknikleri ve bina isletmesi giderlerinin analizi.

Mimarlık ile ilgili diğer programlar

Bu site çerezleri kullanmaktadır.
Devam etmek istiyorsanız, yelken, kabul eder.
Daha fazlası  |