Endüstri Mühendisliği Yüksek Lisans Programı

Sorularınız herhangi bir ücret alınmadan, doğrudan ilgili kuruma yönlendirilecektir Anadolu Üniversitesi

Iteği göndermek için Gizlilik politikasını kabul etmelisiniz

Hakkında yorumlar Endüstri Mühendisliği Yüksek Lisans Programı - Kurumda - Tepebaşi - Eskişehir

  • Program tanımları
    ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

    Endüstri Mühendisliği Lisans programı, öğrencilerin teorik bilgi edinmelerine, Endüstri Mühendisliği uygulamaları için gerekli olan planlama ve optimizasyon yeteneklerini ve becerilerini bilgisayar yardımıyla geliştirmeye olanak sağlayan dersleri sunar. Temel amacı, Endüstri Mühendisi olarak mezun olan öğrencilerin iş ortamında, veriler ile karar vermede uygun analizleri karar vericilere sunabilmesi, verilerin matematiksel yöntemler ile analizlerinin yapılabilmesi, iyileştirme faaliyetlerinde kullanabilecekleri araçların öğretilebilmesi, bir projeyi ele alıp sonuca ulaştırabilme yeteneklerinin verilmesini sağlamaktır. Bu yüzden de bölümdeki meslek derslerinde proje ve paket program kullanımları desteklenmektedir.


    ARAŞTIRMA FAALİYETLERİ

    Endüstri Mühendisliği Bölümü'nün Araştırma Projeleri Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu tarafından desteklenmelidir.

    Aşağıda ismi verilen proje bölüm elemanları tarafından çalışılmış olan bir araştırma konusudur:

    Yer/Duvar karosu Üreten Bir İşletmede İstatistiksel Kalite Kontrol Teknikleri İle Renk Problemine Etki Eden Faktörlerin Belirlenmesi

    KOBİ'lerde Kurumsal Kaynak Planlaması Sisteminin Uygulanması ve Etkinliğinin Değerlendirilmesi

    Eskişehir'deki KOBİ'lerin Ergonomik Çalışma Koşullarının Belirlenmesi ve Ergonomi Bilimi Kapsamında Kullanılan Teknikler Yardımıyla Koşulların İyileştirilmesi

    ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ

    Bölümdeki öğretim elemanlarının çeşitli üniversiteler ile kişisel çalışmaları mevcuttur. Bunlar Batı Michigan Üniversitesi (ABD) (Endüstri Mühendisliği Bölümü), Linköping (İsveç). Ayrıca Erasmus Öğrenci Değişim Programı kapsamında Finlandiya Tampere Üniversitesi, Hollanda Hogesschool Zeeland Universitesi ve Avusturya?daki Wiener Üniversitesi ile anlaşmaları mevcuttur.

    SUNULAN OLANAKLAR

    Laboratuvarlar

    Endüstri Mühendisliği Bölümü eğitim ve araştırma amaçlı kullanım için aşağıda verilen laboratuarlara sahiptir. Öğrenciler araştırma faaliyetleri ve derslerinde bu laboratuarlardan yararlanabilmektedir.

    Yönetim Teknolojileri Laboratuvarı

    Endüstri Mühendisliği Bölümü'nün lisans, yüksek lisans, doktora öğrencileri ve öğretim elemanlarına, "Yöneylem Araştırması", "Benzetim", "Kurumsal Kaynak Planlaması" ve "İstatistiksel Teknikler ve Uygulamaları" konularında yönetsel altyapı ve bilgi sağlamak amacıyla kurulmuştur.

    Özellikle lisanüstü tez çalışmaları ve bilimsel araştırma projeleri kapsamında kullanılmaya elverişli, yüksek kapasiteli donanım araçları ve yönetim teknolojilerindeki gelişmeleri yakından takip eden teknolojik yazılımları içermektedir. Ayrıca, bu yazılımların kullanılması için 30 adet yüksek kapasiteli kişisel bilgisayar (PC) mevcut olup lisansüstü tez çalışmalarının analiz ve uygulama aşamalarında etkili olarak kullanılabilmektedir.

    Ergonomi Laboratuvarı

    Ergonomik koşulların analizi ve iyileştirme çalışmaları yapmak amacıyla kurulan laboratuvarda, 21 çeşit ergonomik ölçüm cihaz ve aletlerine ek olarak televizyon, kamera ve video kayıt cihazları bulunmaktadır. Laboratuvarda bulunan cihazların isimleri aşağıda sıralanmıştır: ·Kronometre ·Ses seviyesi ölçüm cihazı ·Anemometre ·Nemölçer ·Mikrometre ·Kumpas ·Anatomik ve fizyolojik kartlar (set) ·Antropometre seti ·Renk körlüğü test kiti ·Sayısal Tansiyon monitörü ve yazıcı ·EKG cihazı ·Ergonomik bisiklet ·Ultra ince parçacık sayacı ·Beceri testi ·Görüş testi cihazı ·Işıma enerjisi ölçüm cihazı ·Isısal yüklenme monitörü ·Işık ölçme seti ·Titreşim ölçer ·Dinamometre ·Odiometre Ergonomi Laboratuvarı, işletmelerde, kötü çalışma ortamının yarattığı yorgunluk, sağlıksızlık ve rahatsızlık sorunlarını çözmek için mevcut ölçüm cihazlarının yardımıyla analizler yapılarak iyileştirme faaliyetlerinin gerçekleştirilmesini amaçlayan lisans ve lisansüstü akademifaaliyetlerinin gerçekleştirilmesini amaçlayan lisans ve lisansüstü akademik çalışmalarda kullanılabilmektedir. Önerilen yüksek lisans programı kapsamında "İnsan Mühendisliğinde Araştırma Teknikleri" dersinde, laboratuvarın imkanlarından geniş ölçüde yararlanılmaktadır.

    Cad/Cam Laboratuvarı

    CAD/CAM Laboratuvarında, farklı mühendislik uygulamalarında kullanılabilecek yazılımları içeren 30 adet PC bulunmaktadır. Laboratuvar, ders uygulamaları, öğrenci ve öğretim elemanlarının çalışmaları için kullanılmaktadır. Laboratuvardaki mevcut yazılımlar aşağıda sıralanmıştır:

    Genel Bilgisayar Laboratuvarı:

    Tüm öğretim üyelerine ve araştırma görevlilerine kişisel bilgisayarlar sağlanmaktadır. Yukarıda adı geçen laboratuvarlarda da araştırmacıların yararlanabileceği bilgisayarlar bulunmaktadır. Bunun yanı sıra her fakültede internete bağlı 30 ile 100 bilgisayara sahip laboratuvarlar, Mühendislik Mimarlık Fakültesi'nde CAD/CAM ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde Grafik Tasarım bilgisayar laboratuvarları mevcuttur. Mesai saatleri içerisinde Fen BilimleriEnstitüsü, Eczacılık Fakültesi, Fen Fakültesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi öğrenci laboratuvarları lisanüstü öğrencilerin kullanımına açıktır. Mesai saatleri dışında ise açık olan araştırma laboratuvarlarında mevcut bilgisayarlar kullanılabilmektedir.

    TEZSİZ YÜKSEK LİSANS

    DERS LİSTESİ

    1. Yarıyıl
    Ders Adı ve Şubeler    
    ENM501     Deney Tasarımı ve Analizi     
    ENM503     Doğrusal Programlamada İleri Teknikler
    MAT515     Mühendislik Matematiği     
    Seçmeli Dersler
    ENM508     Sistem Güvenilirliği     
    ENM509     Tedarik Zinciri Yönetimi     
    ENM512     İnsan Mühendisliğinde Araştırma Teknikleri     
     
    2. Yarıyıl
    Ders Adı ve Şubeler    
    ENM502     Üretim Yönetimi Sistemleri
    İST522     Rassal Süreçler     
     
    3. Yarıyıl
    Ders Adı ve Şubeler    
    ENM599     Dönem Projesi


    TEZLİ YÜKSEK LİSANS

    DERS LİSTESİ


    1. Yarıyıl
    Ders Adı ve Şubeler   
    ENM501     Deney Tasarımı ve Analizi    
    ENM503     Doğrusal Programlamada İleri Teknikler    
    MAT515     Mühendislik Matematiği
    Seçmeli Dersler
    ENM508     Sistem Güvenilirliği
    ENM509     Tedarik Zinciri Yönetimi
    ENM512     İnsan Mühendisliğinde Araştırma Teknikleri    
     
    2. Yarıyıl
    Ders Adı ve Şubeler   
    ENM502     Üretim Yönetimi Sistemleri    
    ENM592     Seminer    
    İST522     Rassal Süreçler    
     
    3. Yarıyıl

    Ders Adı ve Şubeler   
    ENM790     Tez
     


    DERS İÇERİKLERİ

    ENM    509    Tedarik Zinciri Yönetimi                3+0       7,5
    Tedarik Zinciri Yönetimi ve Lojistik Sistemlerinin Temel Kavramları; Bu Sistemlerin Analizi için Matematiksel Modellerin ve Sayısal Tekniklerin Kullanılması; Tedarik Zincirinin Temel İncelenmesi: Satınalma, Stok, Üretim, Ulaştırma; Üretim ve Envanter Sistemlerinin Yapısal Analizi; Stokastik Tedarik Zamanlı Envanter Sistemlerinin Modellenmesi ve Çözüm Yaklaşımları; Çok Aşamalı Envanter Sistemlerinin Modellenmesi ve Çözüm Yaklaşımları; Tedarik Zincirinde Malzeme, Bilgi ve Finansal Akışlarının Eşgüdümü; SCOR Modeli.

    ENM    502    Üretim Yönetimi Sistemleri             3+0       7,5
    Bilgisayar Destekli Üretim Yönetimi Kavramı; Üretim Hatları ve Modellenmesi; Montaj Hat Dengelenmesinde Analitik ve Sezgisel Yöntemlerin Kullanımı; İtme ve Çekme Tipi Üretim Sistemleri; Tam Zamanında Üretim (JIT) Yaklaşımı; Kanban Sistemi ve Tasarımı; Kanbana Alternatif Sistemler; Optimum Üretim Teknolojisi (OPT) Yaklaşımı; Grup Teknolojisi ve Hücresel Üretim; Esnek Üretim Sistemleri Tasarımı (FMS) ve Uygulamaları; Üretim Sistemleri Çizelgeleme ve Kontrolde Yeni Eğilimler.

    ENM    508    Sistem Güvenilirliği       3+0       7,5
    Güvenilirlik Kavramı; Güvenilirlik Fonksiyonunun Çıkarılması; Weibull Dağılımı; Elemanların Kullanılabilirlik Zamanı; Bileşen Arızalarının Bir Fonksiyonu Olarak Sistem Güvenilirliği; Güvenilirlik Blok Diyagramları ve Hata Ağaçları;   Yıpranma ve Güvenirlik; Seri ve/veya Paralel Sistemlerin Güvenilirliği;   Ağ Güvenilirliği; Güvenilirlik Ölçümü ve Testleri; Üretim ve Hizmet Sistemlerinde Güvenirlilik Uygulamaları.

    ENM    512    İnsan Mühendisliğinde Araştırma Teknikleri           
    İnsan Mühendisliğine Giriş: Tanım, kapsam ve hedefler; İnsan Mühendisliğinin Endüstri ve Yönetim Açısından Önemi; Çalışmanın Değerlendirilmesi; Performans Arzının Zaman İçinde Değişimi; Yüklenme/Zorlanma Kavramları; Çalışma Yerinin Antropometrik Açıdan İncelenmesi; Çalışma Şartları; Ergonomik İşyeri Düzenleme; Fabrika Denetiminde Ergonomik İlkeler; Makine Koruyucuları; İş Kazaları; Vardiya Çalışması.
     

    MAT    515    Mühendislik Matematiği                 3+0       9,0
    Yaklaşım Teorisi: Kesikli en küçük kareler yaklaşımı, Ortogonal polinomlar ve en küçük kareler yaklaşımı, Chebyshev polinomları ve kuvvet serileri yaklaşımı, Rasyonel fonksiyon yaklaşımı, Pade rasyonel yaklaşımı, Chebyshev rasyonel yaklaşımı, Trigonometrik polinom yaklaşımı; Gama ve Beta Fonksiyonları: Gamma fonksiyonunun Taylor serisine açılımı, Г(N), Büyük N değeri için Stirling yaklaşımı; Hata Fonksiyonları; Belirli Farklar; Lineer Fark Denklemleri: Birinci mertebeden fark denklemleri, İkinci mertebeden fark denklemleri, Yüksek mertebeden fark denklemleri, Fark denklem sistemleri.


    İST       522    Rassal Süreçler                                 3+0       7,5
    Çok Boyutlu Rassal Değişkenler; Rassal Değişkenlerin Beklenen Değerleri; Moment Çıkaran Fonksiyonlar; Karakteristik Fonksiyonlar; Olasılık Teorisi ile İlgili Limit Teoremleri; Koşullu Olasılık; Olasılık Çıkartan Fonksiyonlar; Rassal Toplamlar; Olasılık Dağılımlarının Laplace Dönüşümleri; Rassal Süreçler; Kesikli ve Sürekli Parametre Uzayları için Markov Zincirleri: Geçiş olasılıkları, Olasılık matrisi; Üstel Dağılım ve Poisson Süreci; Doğum ve Ölüm İşlemleri; Kuyruk Teorisi ve Modelleri.

    ENM    592    Seminer                                             3+0       7,5

    ENM    599    Dönem Projesi                                  3+0       15

    ENM       790           Tez           0+1          30

     

     

     

Endüstri mühendisliği ile ilgili diğer programlar

Bu site çerezleri kullanmaktadır.
Devam etmek istiyorsanız, yelken, kabul eder.
Daha fazlası  |