Fransız Dili Eğitimi Doktora Programı

Sorularınız herhangi bir ücret alınmadan, doğrudan ilgili kuruma yönlendirilecektir Hacettepe Üniversitesi

Iteği göndermek için Gizlilik politikasını kabul etmelisiniz

Hakkında yorumlar Fransız Dili Eğitimi Doktora Programı - Kurumda - Çankaya - Ankara

  • Giriş gereklilikleri
    Fransız Dili Eğitimi Doktora programına Fransız Dili Eğitimi Bilim Uzmanlığı Diploması veya buna eşdeğer bir diplomaya sahip olanlar başvurabilir. Adayların, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü’nün öngördüğü ALES ve dil puan koşullarını yerine getirmiş olması gerekmektedir (Bkz: H.Ü. Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği). Yüksek Lisans programına giriş sınavı mülakat biçiminde yapılır.
  • Program tanımları
    Fransız Dili Eğitimi Doktora Öğretim Programı “dersler” ve “tez” olmak üzere iki aşamadan oluşur. Öğrenciler bir dönemde en fazla 10 kredi olmak üzere, toplam 24 kredilik ders almak zorundadırlar. En az 24 kredilik dersten başarılı olan öğrenciler Hacettepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde konu ile ilgili koşulları yerine getirdikten sonra yeterlilik sınavına girerler. Bu sınavda başarılı olanlar bir danışman öğretim üyesi yönetiminde “doktora tezi” hazırlarlar. Doktora tezi Fransızca olarak yazılır. Tez savunmasında başarılı olan öğrencilere Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından “Fransız Dili Eğitimi Bilim Doktorluğu” diploması verilir.

    Programın öğretim dili Fransızca'dır.

    DERS LİSTESİ

    GÜZ DÖNEMİ
    Özel Konular
    Dil Öğretim Felsefesi ve Tarihi
    Yab. Dil Öğretiminde Toplumdilbilim
    Dil Öğretimi Psikolojisi
    Dilbilgisi ve Fransızca Öğretimi I
    Sözdizimi ve Metin Dilbilgisi I
    Fransızca Öğretiminde Metinler
    Dilbilim ve Fransızca Öğretimi I
    Fransızca Öğretim Yöntemleri I
    Fransızca Yazınsal Metinlerde Biçem İncelemesi I
    Fransızcada Sözlü Dil-Yazılı Dil İlişkileri
    Fransızca Öğretiminde Dil-Kültür Etkileşimi 
    Fransızca Öğretiminde Araştırma Teknikleri

    BAHAR DÖNEMİ
    Özel Konular
    Dilbilgisi ve Fransızca Öğretimi II
    Sözdizimi ve Metin Dilbilgisi II
    Dil ve Edebiyat Araştırmaları Semineri
    Çocuklara Yabancı Dil Öğretimi
    Fransızca Öğretiminde Sözcelem ve Edimbilim Kuramları
    Tez Yazma Teknikleri
    Dilbilim ve Fransızca Öğretimi II
    Fransızca Öğretim Yöntemleri II
    Fransızca Öğretiminde Sözcükbilim
    Fransızca Yazınsal Metinlerde Biçem İncelemesi II
    Fransızca Öğretiminde Sözlü İletişim Çözümlemeleri
    Fransızca Öğretiminde Basın Dili


    DERS İÇERİKLERİ

    FDÖ 700 Özel Konular
    Anabilim/Anasanat Dallarının tez aşamasında bulunan öğrencileri tarafından alınması zorunlu olan bu ders, alanın ileri ve özgün konularını içerir. Bu kapsamda alanla ilgili yayın ve makaleler incelenerek analiz ve sentezler yapılır. Seçilen konularda çalışmalar ve araştırmalarda bulunularak raporlar hazırlanır. Bu dersler ilgili Anabilim/Anasanat Dallarının öğretim üye ve görevlilerince yürütülür.                      

    FDÖ 703 Fransızca Öğretiminde Söylem Çözümlemesi I
    Bir yorum öğesi olarak, söylem çözümleme araçları ve yöntemleri bu dersin konusudur. Bir sözcenin ana konuyla, tarihsel bir olayla bağlantısı yazınsal  ve yazınsal olmayan metinlerle incelenir.

    FDÖ 704 Fransızca Öğretiminde Söylem Çözümlemesi II
    Bir yorum öğesi olarak, söylem çözümleme araçları ve yöntemleri bu dersin konusudur. Bir sözcenin ana konuyla, tarihsel bir olayla bağlantısı yazınsal ve yazınsal olmayan metinlerle incelenir

    FDÖ 712 Kitle İletişim Araçlarında Dil Kullanımı
    Bu derste gerçek olayların ve başkalarının söylediklerinin "metin biçimi"ne getirilmesi sırasında izlenen yollar incelenir ve sözcüklerin yapılandırılması, göstergenin işleyişi, metin dilbilgisi, sözcelem, edimbilim kuramı gibi dile ilişkin öğretiler üzerinde durulur

    FDÖ 713 Yazınsal Metinlere Biçemsel Yaklaşım I
    Bu derste, biçem alanındaki kuramsal metinlerden yola çıkılarak seçilen dilbilimsel yöntemlerle, yazınsal metinler incelenir. Bu çözümlemelerde değişik yazınsal türler ele alınır. Şiir, öykü, roman, tiyatro türlerinde dilbilimsel tercihlerin yorumu yapılır. Yabancı dil öğretiminde biçemle ilgili çözümlemeler yapılır.

    FDÖ 714 Yazınsal Metinlere Biçemsel Yaklaşım II
    Bu derste, biçem alanındaki kuramsal metinlerden yola çıkılarak seçilen dilbilimsel yöntemlerle, yazınsal metinler incelenir. Bu çözümlemelerde değişik yazınsal türler ele alınır. Şiir, öykü, roman, tiyatro türlerinde dilbilimsel ve dilbilgisel tercihlerin yorumu yapılır. Yabancı dil öğretiminde biçemle ilgili çözümlemeler yapılır.

    FDÖ 721 Dil, Kültür ve İletişim
    Bu derste Fransızca, iletişim kuramı çerçevesinde ele alınarak, bir kültür aracı olarak tanımlanır. Bir ulusun kültürel varlığının o ulusun diline nasıl yansıdığı araştırılır.

    FDÖ 726 Sözbilim ve Şiirsel Dil
    Şiirsel dilin kullanım alanları, çeşitli biçim ve amaçlarla oluşturulmuş şiirsel metinlerin çözümlenmesi ve şiirsel metin oluşturma denemeleri

    FDÖ 737 Söylem Türlerinin Ders Malzemesi Olarak Kullanımı I
    Son 10 yılda yayınlanmış, çeşitli düzeylerdeki Fransızca öğretim kitaplarının, alıştırma kitaplarının, öğretim kuramları çerçevesinde ve söylem türleri bağlamında incelenmesi ve yeni malzemelerin önerilmesi

    FDÖ 739 Dilbilim Akımları ve Çağdaş Eleştiri Yöntemleri
    Bu derste kitle iletişim araçlarında sunulan Fransız yazın eleştirisi yoluyla sözlü ve yazılı basın dilinin irdelenmesi, değişik kuramların ve tarihinin incelenmesi yapılır.

    FDÖ 740 Fransızca Öğretimi ve Sözcelem-Edimbilim Kuramları
    Sözcelerin edimbilimsel, söylemsel ve iletişimsel özelliklerinin kuramsal açıdan incelenmesi; özne kavramı, anlam oluşturma ve anlamlandırma ilişkileri; Fransızcanın yabancı dil olarak öğretilmesi sırasında oluşturulan sözcede karşıtlık ve benzerlik ilişkileri üzerinde durulur.

    FDÖ 742 Söylem Türlerinin Ders Malzemesi Olarak Kullanımı II
    Çeşitli dil düzeylerinde oluşturulmuş söylem türlerinin sınıflamasının yapılması, dil, söz ve kültür açısından incelenmesi; özellikle kitle iletişim araçlarında yer alan söylemlerin dil, düşünce ve dil öğrenme bağlamında incelenmesi.

    FDÖ 743 Yazınsal ve Görsel Göstergebilim I
    Bu derste göstergebilimin temel kavramları, çözümleme yöntemleri kitle iletişim aracı olan resimli ve yazılı reklamlarda ve yazında göstergeler yoluyla incelenir. Ayrıca göstergebilimin yabancı dil eğitimindeki işlevi gösterilir.

    FDÖ 744 Fransızca Öğretiminde Reklam Dili
    Bu derste sözlü ve yazılı Fransızca reklamlar biçimbilgisi, sözdizim, sözcükbilim, anlambilim aracılığıyla anlamlandırılarak günümüz Fransız kültürü tartışılır.

    FDÖ 746 Yazınsal ve Görsel Göstergebilim II
    Bu derste, göstergebilimin temel kavramları, çözümleme yöntemleri kitle iletişim aracı olan resimli ve yazılı reklamlarda ve yazında göstergeler yoluyla açıklanır. Ayrıca göstergebilimin yabancı dil eğitimindeki işlevi gösterilir.

    FDÖ 751 Fransızca Öğretimi ve Anlambilim

Fransızca ile ilgili diğer programlar

Bu site çerezleri kullanmaktadır.
Devam etmek istiyorsanız, yelken, kabul eder.
Daha fazlası  |