Biyomedikal Mühendisliği Yüksek Lisans Programı

Sorularınız herhangi bir ücret alınmadan, doğrudan ilgili kuruma yönlendirilecektir Başkent Üniversitesi

Iteği göndermek için Gizlilik politikasını kabul etmelisiniz

Hakkında yorumlar Biyomedikal Mühendisliği Yüksek Lisans Programı - Kurumda - Etimesgut - Ankara

  • Program tanımları
    BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

    Biyomedikal Mühendisliği yüksek lisans programı, ileri düzeyde eğitim verme ve araştırma yapma yeteneklerini geliştirme amacıyla düzenlenmiştir. Araştırma yapılan alanlar: biyomedikal sinyal işleme, biyosensörler, nanoteknoloji, biyomekanik, yapay organlar olarak sıralanabilir. Hizmet veren laboratuvarlar; bilgisayar laboratuvarları, elektronik laboratuvarı, biyomedikal eğitim ve araştırma laboratuvarı, biyomekanik ve mukavemet laboratuvarıdır.

    DERS LİSTESİ

    BME501     İLERİ MÜHENDİSLİK MATEMATİĞİ       
    BME502     İLERİ MATEMATİKSEL FİZYOLOJİ
    BME504     MÜHENDİSLER İÇİN HÜCRE FİZYOLOJİSİ
    BME505     TIBBİ GÖRÜNTÜLEME SİSTEMLERİNDE İLERİ KONULAR       
    BME506     MÜHENDİSLER İÇİN SİSTEM FİZYOLOJİSİ           
    BME507     BİYOSENSÖRLER                 
    BME509     BİYOMEKANİKTE SEÇME KONULAR           
    BME510     HÜCRE VE DOKU MÜHENDİSLİĞİNİN TEMELLERİ           
    BME512     YAPAY ORGANLAR       
    BME513     BİYOLOJİK SİSTEMLERDE MODELLEME
    BME514     BİYOMALZEMEDE SEÇME KONULAR     
    BME515     FİZYOLOJİK KONTROL SİSTEMLERİ
    BME516     BİYOMEDİKALDE ÖLÇME VE KALİBRASYON       
    BME517     BİYOMÜHENDİSLİKTE ÖZEL KONULAR
    BME518     GEN MÜHENDİSLİĞİ       
    BME519     BİYOMEDİKAL SİSTEMLER           
    BME520     BİYOELEKTRİK VE BİYOMANYETİK           
    BME522     MİKROSKOPİK GÖRÜNTÜLEME       
    BME523     BİLİMSEL HESAPLAMA       
    BME524     BİYOSİNYAL ANALİZİ       
    BME525     KARDİYOLOJİDE BİLGİSAYAR UYGULAMALARI     
    BME526     TAŞINIM OLAYLARI                 
    BME580     YÜKSEK LİSANS SEMİNERİ       
    BME590     YÜKSEK LİSANS TEZİ

    DERS İÇERİKLERİ

    END 501 Konveks Analiz
    Diferansiyel ve integral hesapta özel konular. Vektör uzayları. Matrisler ve determinantlar. Denklem sistemlerinin analitik ve sayısal çözümleri. Kareli biçimler. Konveks bilişim ve konveks kümeler. Konveks ve konkav fonksiyonlar. Çok değişkenli fonksiyonlarda yerel ve bütünsel eniyilik.

    END 503 Doğrusal Programlama
    Doğrusal programlamanın kuramsal temelleri ve simpleks algoritması. Büyük M, iki evreli, tek yapay değişkenli simpleks. İkillik kuramı, duyarlılık analizleri ve parametrik programlama. Sınırlandırılmış değişken tekniği, ikil simpleks, yeniden düzenlenmiş simpleks ve iç nokta algoritmaları.

    END 504 Doğrusal Olmayan Programlama
    Doğrusal olmayan karar modeli. Konvekslik ve kareli biçimler. Tek değişkenli modellerin analitik ve sayısal çözümleri. Çok değişkenli modeller. Kuhn-Tucker koşulları. Analitik ve sayısal çözüm yöntemleri. Tam sayılı ve dinamik programlama.

    END 505 Rassal Süreçler
    Olasılık kuramının temelleri. Rassal süreçler ve sınıflandırılması . Doğum ölüm sürecleri. Kuyruk oluşan sistemler ve bekleme hattı modelleri. Markov süreçleri ve Markov zincirleri analizi. Yenileme ve stok kontrol problemleri uygulamaları.

    END 506 Sistem Benzetimi
    Benzetim yöntemi .Benzetimin tahmin, karar verme ve politika oluşturulmasında kullanılması. Girdi veri analizi ve rassal sayı üretimi. Benzetim dilleri. Benzetim modellemesi, çıktı analizleri. Üretim ve servis sistemleri uygulamaları

    END 507 Üretim Sistemleri
    Malzeme yönetim teknikleri, ana üretim planı ve bütünleşik planlama. Malzeme İhtiyaç Planlaması (MRP). Tam Zamanında Üretim (JIT). Eniyi Üretim Teknolojisi (OPT). Esnek Üretim Sistemleri (FMS). İş sıralama ve çizelgeleme. Stok kontrol teorisi. Endüstride karşılaşılan gerçek problemlerin incelenmesi.

    END 508 Serim Modelleri ve Proje Yönetimi
    Serimlerle ilgili temel kavramlar. En kısa yol, Yayılma ve Enbüyük Akış Problemleri. Proje tipi üretim sistemlerinde yönetim fonksiyonları. Proje planlama evreleri ve yöntemi. Proje planlama ve kontrol teknikleri (CPM, PERT vb.). Proje yönetiminde süre-maliyet analizleri ve kaynak dengeleme problemleri.

    END 511 Üretim Planlama ve Çizelgeleme
    Üretim sistemlerinde planlama ve çizelgeleme problemleri. Ana üretim planı. Üretim programları. Sipariş(üretim) büyüklükleri. Malzeme ve kapasite gereksinimleri planlaması. Hat dengeleme problemleri. Tek işlemli ve çok işlemli çizelgeleme problemleri için matematiksel maddeler ve sezgisel yöntemler.

    END 512 Tahmin Teknikleri ve Zaman
    Sezileri Analizi Karar verme sürecinde parametre kavramının yeri ve önemi. Tahminleme yönteminin boyutları ve evreleri. Niteliksel tahmin yöntemleri. Niceliksel tahmin yöntemleri. Zaman serileri ve bileşenleri. İndeksler. Zaman serilerine dayalı tahminler.

    END 513 Deney Tasarımı
    Deney tasarımının temel kavramları ve yöntemi. Basit ve çoklu regresyon analizi. Varyans analizi. Tek faktörlü deneyler. Rassal blok tasarımı ve Latin kare. Faktoriyel tasarım, sabit etkili model, rassal ve karma modeller. Uygulamalar.

    END 514 Kalite Güvence Sistemleri
    İstatistiksel kalite kontrolü temel kavram ve teknikleri . Toplam kalite ve kalite yönetimi. Kalite güvence sistemi analiz ve tasarımı. Uluslararası kalite belgeleri. Güvenilirlik ve deney tasarımları.

    END 515 Malzeme Yönetimi
     Ana üretim planı. Malzeme gereksinim planlaması. Kapasite gereksinim planlaması. Dağıtım gereksinim planlaması. Malzeme yönetiminin boyutları, belirlilik ve rassal ortamlarda malzeme yönetim modelleri. Dağıtım problemleri. Araç çizelgeleme.

    END 516 Servis Sistemlerinde Planlama ve Kontrol
    Servis (hizmet) işletmelerinin temel özellikleri. Servis sistemlerinde süreç tasarımı. Servis sistemlerinde yönetim fonksiyonları, planlama boyutları, denetim evreleri. Servis sistemlerinde kapasite planlaması. Servis sistemlerinde verimlilik ve kalite.

    END 517 Üretim Sistemlerinde Sezgisel Yöntemler
    Üretim sistemlerinin tanımı ve yapısı, üretim planlamasında kullanılan sezgisel arama yöntemleri, dal-sınır tekniği, yerel arama yöntemi, tabu arama, tavlama benzetimi, genetik algoritmalar, sezgisel çizelgeleme yöntemleri, komşu arama yöntemleri, toplam akış zamanını en küçükleyen yöntemler, toplam ağırlıklandırılmış gecikme problemleri, darboğaz sezgiselleri.

    END 518 Bilgi Sistemleri
    Bilgi sistemlerine giriş, kayıt/veri işleme, veri tabanı tasarımı, veri tabanı yönetim sistemleri, bilgisayara dayalı bilgi sistemleri, yönetim bilgi sistemleri, karar destek sistemleri, ofis otomasyon sistemleri, üst yönetim destek sistemleri, iletişim ve ağ sistemleri, e-ticaret, yapısal sorgulama dili (SQL).

    END 521 İnsan Makine Sistemleri ve İşbilim
    Karar verme sürecinde insan ve insan makine etkileşimi. Sibernatik sistemler ve davranışsal kontrol kuramı. Verimlilik yönetiminde insan makine etkileşimi ve çalışma ortamı özellikleri. Otomasyonun insan davranışlarına ve verimliliğine etkileri.

    END 522 Yapay Zeka ve Uzman Sistemler
    Yapay zeka kavramı, özellikleri, temel bileşenleri. Sembolik mantıkla bilgi gösterimi, doğrulama ve yapılandırma. Bilgilerin organizasyonu ve uzman sistemler. Karar sürecinde bileşenler ve karar destek sistemleri. Bilgisayar uygulamaları.

    END 523 Bilgisayar Destekli Tasarım ve Üretim
    Ürün tasarımının evreleri. Bilgisayar ortamında modelleme ve tasarım. Modelleme ve tasarımda verimlilik ölçüleri ve benzetim. Bilgisayar destekli üretim ve kontrol. Bilgisayar uygulamaları.

    END 524 İnsan Kaynakları Planlaması ve Yönetimi
    İnsan kaynakları yönetimine genel bakış, iş analizleri, iş tanımları, nitelikli personel seçimi ve işe alma süreçleri (iş ilanları, mülakatlar, testler), personel planlama, eğitim ve kariyer yönlendirme, iş değerlendirme ve performans değerlendirme yöntemleri.

    END 525 Endüstri Mühendisliği Projesi I

    END 526 Endüstri Mühendisliği Projesi II
    Üretim veya hizmet sektöründe bir işletmenin yönetim sistemi analiz edilir. Verimlilik yönüyle bir problem ele alınarak yapılabilir iyileşmeler tartışılıp, proje raporu hazırlanır ve sunulur.

    END 527 Mühendislikte İstatistik Uygulamaları
    Tanımlayıcı istatistik uygulamalarında bilgisayar destekli araştırma, veri analiz ve sınıflandırma, mühendislikte deneysel model kurulumu, rassal örneklem, istatistiksel dağılım giydirme, varyans analiz, regresyon analizi, diskrimnant, sınıflama ve kümeleme.

    END 528 Sistem Güvenilirliği
    Çeşitli sistemlerin tanıtımı. Sistem tasarımları. Olası bozulmaların üstel durumu. Güvenilirlik fonksiyonunun çıkarılması. Elemanların kullanılabilirlik zamanı. Yıpranma ve güvenirlik. Üstel ve poison dağılımlarla modeller. Seri ve/veya paralel sistemlerin güvenilirliği. Ağ güvenilirliği. Güvenilirlik ölçümü ve testleri.

    END 529 Yapay Sinir Ağları ve Mühendislik Uygulamaları
    İnsan beyninin yapısı ve Yapay Sinir Ağı arasındaki benzeşim. Yapay Sinir Ağ Yapıları.Öğrenme Algoritmaları. YSA’nın mimari tasarımı. YSA ile model kurma aşamaları. YSA modelinin geçerlilik analizleri. Genel mühendislik uygulama örnekleri. YSA ile tahmin. YSA ile eniyileme uygulamaları. Proje sunumu.

    END 531 Yöneylem Araştırmasının Yöntembilimi
    Bilim ve bilimde dallanma. Bilimsel disiplinler. Uygulamalı bilimlerde yöntem. Yöneylem araştırmasının doğuşu ve gelişimi. Sistem yaklaşımı. Disiplinlerarası Araştırma ve Bilimsel Yöntem. Maksatlı sistemler ve problem kavramı. Bilimsel yönetim ve karar süreci. Bilimsel yönetim aracı olarak karar modelleri ve model geliştirilmesi.

    END 532 Matematiksel İstatistik
    Olasılığın kuramsal temelleri. Önemli dağılımlar. Örnekleme dağılımları. İstatistiksel karar teorisi. Hipotez testleri ve varyans analizi. Regresyon ve korelasyon analizi.

    END 533 Karar, Değer ve Oyun Teorisine Giriş
    Belirsizlik ve risk ortamlarında karar verme. Bilgi ve bilginin değeri. Fayda teorisi ve fonksiyonları. Çatışma ortamında karar verme. Oyunların analitik ve modellerle çözümü.

    END 534 Tahmin Yöntemleri
    Karar vermede parametrelerin yeri ve önemi. Parametre tahmin süreci ve yöntemleri. Niteliksel yöntemler ve alan taraması. Ortalamalara dayalı tahmin yöntemleri. Zaman serileri analizi ve tahminlemede kullanımı. Rassal süreçler. Markov zincirleri.

    END 535 Çok Ölçütlü Karar Verme
    Çok ölçütlü ve çok amaçlı karar modelleri. Temel kavramlar ve Pareto eniyi kavramı. Çok ölçütlü modellerin sınıflandırılması ve çözüm yaklaşımları. Hedef ( amaç) programlama.

    END 536 Karar Destek Sistemleri İş ortamında planlama ve kontrolün boyutları. Karar destek sisteminin bileşenleri. Veri tabanları ve yönetim bilgi sistemleri. Karar modelleri ve model tabanları. Duyarlılık analizleri.

    END 537 Sezgisel Yöntemler
    Yerel ve bütünsel eniyi kavramları. Kombinatoryal eniyileme. Sezgisel aramanın temel kavramları. Modern sezgisel optimizasyon teknikleri: Rassal Arama, Tepe tırmanma, Genetic Algoritmalar, Evrimsel Programlama, Tabu Arama, Tavlama Benzetimi, Göç, Karınca Kolonisi algoritmaları. Karma yöntemler. Sezgisel yöntemlerle elde edilen sonuçların karşılaştırılması. Proje sunumu.

    END 541 Malzeme Yönetiminde Yöneylem Araştırması
    Malzeme yönetiminde karar modelleri. Üretim programı ve çizelgeleme. Malzeme gereksinim planlaması (MRP). Üretim kaynakları planlaması (MRP II).

    END 542 Dağıtım Sistemlerinde Yöneylem Araştırması Dağıtım problemleri, türleri ve modelleri. Serime dayalı dağıtım modelleri. Gezgin satıcı ve araç çizelgeleme problemleri. İki ve çok boyutlu atama problemleri.

    END 543 Sistem Dinamiği
    Sistem dinamiği kavram ve yöntemi. Genel sistem teorisi, sistem yaklaşımı. Modeller ve benzetim. Benzetim dilleri. Çıktı analizi. Uygulamalar.

    END 545 Yöneylem Araştırması Projesi I

    END 546 Yöneylem Araştırması Projesi II
    Üretim veya hizmet sektöründe bir işletme ele alınarak, sistem analizine dayalı olarak, problem formülasyonu, model geliştirilmesi, model parametrelerinin tahmini yapılıp, modelin çözümü ve uzantıları üzerinde durulur. Proje raporlanarak sunuş ve savunması yapılır.

    END 580 Yüksek Lisans Semineri
    Katılımcıların belirlenen bir konuda araştırma yapıp, bunu raporlamaları sağlanarak, grupta sunuş ve savunmaları gerçekleştirilir.

    END 587 Endüstri Mühendisliğinde Özel Konular I

    END 588 Endüstri Mühendisliğinde Özel Konular II
    Endüstri Mühendisliği yeni alan konuları kapsamında olmak üzere,öğrenciler tarafından veya bölüm tarafından önerilecek bir konuda, ilgili öğretim görevlisinin kontrolünde proje hazırlanmasını ve sunulmasını içeren bir çalışmadır.

    END 590 Yüksek Lisans Tezi

    END 611 Ağ Teorisi
    Ağ üzerinde akış problemleri, ulaştırma ve atama problemleri. Özel amaçlı algoritmalar ve ileri hesaplama teknikleri. En büyük akış problemi, teorisi, algoritmalar ve uygulamaları. En kısa yol algoritması, ağ simpleks metodu. Gezgin satıcı problemi ve uzantıları.

    END 612 Yatırım Planlaması
    Endüstriyel problemlerin analizi, proje onaylama tekniklerinin incelenmesi. Teknik, ekonomik ve mali fizibilite. Anapara bütçeleme modelleri, portföy modelleri, belirsizlik ve risk analizi. Proje yönetim teknikleri.

    END 613 Envanter Teorisi
    Envanter modellerinin tanımı ve yapısı. Deterministik ve stokastik modeller. Sabit ve değişken yeniden sipariş aralıkları. Dinamik ve çok aşamalı modeller. Tek ve çok ürünlü dinamik envanter modellerinde optimal envanter politikasının belirlenmesi. Sezgisel algoritmalar.

    END 614 Yer Seçim Teorisi
    Tesis yerleşimi ve akış düzenlenmesi için teori, algoritma ve optimizasyon tekniklerinin incelenmesi. Tek veya çok aşamalı dağıtım sistemleri. Kapasiteli veya kapasiteli olmayan tesis yerleşimi. Yer değiştirme, stokastik yapılı yerleşim ve kesin olmayan veri ile yer seçimi. Sezgisel teknikler.

    END 621 Kuyruk Teorisi
    Kuyruk sistemlerinin özellikleri, doğum ve ölüm prosesleri. Markov özellikli olan ve olmayan, tek veya çok servisli kuyruk modelleri (M/M/1, M/M/c, G/M/c, M/G/1). Denge durumu analizleri. Kuyrukların optimal kontrolü. Kuyruk şebekeleri. Kuyruk teorisinin üretim ve bilgisayar sistemlerindeki uygulamaları.

    END 622 Tamsayılı Programlama
    amsayılı programlama metot ve modelleri. Tamsayılı model çeşitleri, tam ve karışık tamsayılı modeller. Birerleme teknikleri, 0-1 tamsayılı programlama ve dal-sınır metodu. Kombinatoryal optimizasyon, sezgisel metotlar ve dinamik programlama uygulamaları. Doğrusal olmayan tamsayılı modeller. Kaynak dağıtımı, tesis yerleşimi, çizelgeleme ve bütçelemede tamsayılı program yaklaşımları.

    END 623 Dinamik Programlama
    Çok aşamalı problem çözümü, birden fazla durum değişkeni. Dinamik programlamada ayrışım ve belirsizlik. Seri olmayan sistemler ve karar süreçleri.

    END 624 Karar Teorisi
    Bayes karar modelleri, karar ağaçları. Bilginin değeri, araç teorisi. Stratejilerin incelenmesi, risk paylaşımı ve kararları. Karar modellerinin uygulanması.

    END 680 Doktora Semineri
    Belirlenen bir konuda araştırma yapılarak bunun raporlanması, grupta sunuş ve savunmaları.

    END 687 Endüstri Mühendisliğinde Seçme Konular I
    Endüstri Mühendisliği ve Yöneylem Araştırması alanlarında özel konuların detaylı incelenmesi.

    END 688 Endüstri Mühendisliğinde Seçme Konular II
    Endüstri Mühendisliği ve Yöneylem Araştırması alanlarında özel konuların detaylı incelenmesi.



     

Biyomedikal mühendisliği ile ilgili diğer programlar

Bu site çerezleri kullanmaktadır.
Devam etmek istiyorsanız, yelken, kabul eder.
Daha fazlası  |